Boeken van Alex Boogers

Alex Boogers (1970) woont en werkt in het Naamloze Gat, onder de rook van Rotterdam. Hij debuteerde in 1999 onder het pseudoniem M.L. Lee met Het boek Estee. Zijn uitgever wist voor publicatie niet wie achter het pseudoniem schuilging. Gevraagd naar biografische informatie schreef M.L. Lee: ‘In Azië leven nog steeds grootse kunstenaars die niemand van naam kent, omdat ze hun werk niet signeren en zichzelf er niet voor op de borst slaan.’

Zijn tweede roman publiceerde Alex Boogers in 2002 op verzoek van zijn uitgever onder eigen naam. Het waanzinnige van sneeuw speelt zich af in de wereld van de vechtkunst.

In 2006 verscheen zijn even spottende als liefdevolle roman Lijn 56, waarin een buschauffeur zichzelf door het hoofd dreigt te schieten.

In 2007 verscheen de sterk autobiografische vertelling Het sterkste meisje van de wereld, of de autobiografie van een mislukt schrijver, over hoe zijn jonge thaiboksleerlinge Soumia zich naar de wereldtitel vecht.

In 2010 verscheen de roman De tijger en de kolibrie, die in december werd genomineerd voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs.

Aansluitend verscheen in 2010 bij de Rotterdamse uitgeverij Douane in beperkte oplage het korte verhaal Ziel, een cadeauboekje ter gelegenheid van de week van het Rotterdamse boek. Ziel is niet meer verkrijgbaar.

In december 2012 verscheen Alle dingen zijn schitterend waarover Vrij Nederland eenvoudigweg schreef: ‘Het is zijn beste!’ De roman werd genomineerd én won de prijs voor het Beste boek van Rotterdam.

In november 2013 verschijnt de novelle Wanneer de mieren schreeuwen, die Boogers voor verschijning gratis aanbiedt als e-book op zijn website. De novelle is gebaseerd op de zinloze dood van de 13-jarige Sedar Soares. Een verhaal dat volgens Boogers niet mag worden vergeten. De gratis verspreiding past bij die overtuiging. Binnen een maand hebben uiteindelijk 40.000 bezoekers van de website het boek gedownload. Kort daarna wordt Wanneer de mieren schreeuwen getipt door het boekenpanel van DWDD. De novelle is een aanklacht tegen zinloos geweld en wordt nog elk jaar gelezen en behandeld op het voortgezet onderwijs.

In 2015 verschijnt het schotschrift De lezer is niet dood. Boogers verbaast zich over het pessimisme in de letteren en roept in het pamflet docenten, boekhandelaren, schrijvers en uitgevers op om lezers te zoeken waar je niet verwacht.

In februari 2015 verschijnt de roman Alleen met de goden, die bekroond wordt met de Nederlandse Boekhandelsprijs 2016 en de shortlist bereikt van de Libris Literatuurprijs 2016. Uit de media: ‘Dwingend proza. Een hoogtepunt in zijn oeuvre.’ De groene Amsterdammer. ‘Boogers vertelt een verhaal dat in de Nederlandse literatuur zelden klinkt. De zeggingskracht is groot.’ NRC Handelsblad. ‘Elk woord is bevochten.’ De Volkskrant.

In oktober 2017 verschijnt de nieuwe roman Onder een hemel van sproeten. In zijn achtste roman schept Alex Boogers opnieuw een bijzonder universum waarin tegenstellingen bij elkaar komen: ouderdom versus jeugd, zwart versus blank, volks versus elitair. Onder een hemel van sproeten is een confronterende roman over afkomst, achtergrond, vriendschap, vergelding, wraak en loyaliteit.

Lang leve de lezer verscheen in 2018.

In dit manifest beschrijft Boogers onder meer, over bevlogen leraren die tegen de keer in een vonk van enthousiasme kunnen planten in het hart van hun pupillen; over de merkwaardige vaderlandse neiging om literair geschreven boeken over sporters af te doen als pulp; over de plotselinge gekte in deze tijden van identiteitspolitiek waarin hijzelf – nota bene opgegroeid in een afvoerputje van de multiculturele samenleving – plotseling als ‘bevoorrechte witte schrijver van middelbare leeftijd’ wordt gezien; over laaggeletterde jongeren die met de juiste aanpak kunnen uitgroeien tot bevlogen lezers.

In februari 2020 verschijnt De zonen van Bruce Lee.

Alex Boogers reist met zijn zeventienjarige zoon langs de Westkust van de Verenigde Staten, op zoek naar sporen van Bruce Lee. Het tweetal treft er kruimels aan van de straatvechter die een wereldberoemd vechtkunstenaar werd; de vechtkunstenaar die een entertainer werd; de acteur die een compleet nieuw actiegenre schiep, de kungfu-God die wereldwijd miljoenen fans en bewonderaars kreeg, omdat ze wilden leren vechten en leven zoals hij. De zonen van Bruce Lee is een eigenzinnige sportbiografie, een ontroerende briefroman, en een onthutsende coming of age memoir ineen.

Boogers publiceerde voor een korte periode korte verhalen, interviews en artikelen in Vrij Nederland, Esquire, Playboy en Nieuwe Revu.